Oldalaim

2011. január 6., csütörtök

6. hét

Újabb hét telt el igen eseménydúsan. A hányingerem ami egész napomat kitölti egyre jobban elhatalmasodik a hétköznapjaimon. Kaptam egy tanácsot, amit kínomban kipróbáltam. A csodaszer maga az ALMA. A "reggel kapjál be egy kekszet" már az előző terhességnél sem ért semmit, úgyhogy azzal már nem is próbálkoztam most.
Viszont most a cikkekre vágott almát kitettem egy csinos kis tányérba. Egész nap az íróasztalomon mosolyognak rám. Időnként bekapok belőlük egyet-egyet. Ez nekem bevált!
Nem azt mondom, hogy elmúlt, mert azért azt nem reméltem, de sokkal jobb, és nekem már ez is áldás!! 
 
Nagy "ajándékot" kaptam Karácsonyra. Lányom megajándékozott egy macskával, amit természetesen nem én akartam a Télapótól, hanem Ő. Hatalmas sóhaj..... hát mi a fenét mondjak erre. Azonnal a macskák által terjesztett toxoplazmosis jutott az eszembe. Gyorsan utána néztem a neten mi is ez, és mire számíthatok, mennyire kell ettől félni?

A toxoplazma gondii egy egysejtű. Nem csak a macskákban fordul elő, hanem a kutyákban, sertésekben, szarvasmarhákban, szárnyasokban is!  De ezek, akár az ember csak köztigazda.

A terhesség idején az anyát érő friss fertőzés következtében a kórokozók átjutnak a méhlepényen, és károsítják a magzatot. Spontán vetélést, halvaszületést vagy veleszületett toxoplasmosist okoznak. A kórokozó hatása a terhesség első harmadának végén és a második harmadában a legsúlyosabb. Ebben az időszakban 50 százalék az esélye annak, hogy az anyát érő fertőzés megtámadja a magzatot is, s ezeknek az eseteknek 2-10 százalékában alakul ki veleszületett toxoplasmosis. A veleszületett toxoplasmosis jellemző tünete a mikrocephalia, a vízfejűség, a szellemi visszamaradottság (retarcíáció) és különféle szembetegségek. A veleszületett toxoplazmás fertőzésre visszavezethető szemelváltozások, a szellemi fogyatékosság évek múltán is kialakulhat, annak ellenére, hogy az újszülöttön a betegségnek semmiféle tünete nem látható. Ezért tartják fontosnak, hogy a terhesség idején fertőződött anyák gyermekeit hosszabb ideig tartsák megfigyelés alatt. Tiszta horror!

Az ember háromféleképpen fertőződhet toxoplazmával. A macska által ürített oocisztákkal, a fertőzött állatók cisztát tartalmazó, és nem kellően (60 °C alatt) hőkezelt húsának fogyasztásával, valamint magzati korban a méhlepényen átjutó toxoplazmák révén.
A fertőzés megelőzésének érdekében a macskákat távol kell tartani a madarak és egerek zsákmányolásától, a macskaalmot cserélni, a macskaürülékkel szennyezett talajon végzett munkák közben kesztyűt kell viselni, a macskákat távol kell tartani a homokozóktól, ahol gyerekek játszanak, kerülni kell a nyers vagy nem kellően átfőtt, átsült hús fogyasztását. 

Ha megyek a nőgyógyászhoz, majd szólok neki, hogy adjon beutalót toxoplazma tesztre is. 
Elméletileg a Társadalom Biztosítás támogatja, de hallottam már mást is, de kiderítem. Majd ide beírom...

Gyermekkorom állandó szereplői voltak a macskák. Akár védettséget is szerezhettem volna, mert én bizony még aludtam is velük  akár a barátnőm.... és mégis amikor Ő megcsináltatta a toxoplazma tesztet, kiderült, hogy nem védett... nagyon meglepődött....

A lelet eredményei:

A leletre két értéke írnak rá:

 IgG  azt jelzi, átestél-e már a fertőzésen. ha pozitív, akkor igen (és már védett vagy ellene, nem kaphatod el megint), ha negatív, akkor nem.

 IgM érték mutatja meg, friss-e a fertőzés (fél éven belüli), ha pozitív, akkor fél éven belüli fertőzésed van. Hogy ez a viszonylag friss fertőzés hatással van-e a babára, hogy éppen fertőzött vagy-e, azt onnan lehet megtudni, hogy újból mintát vesznek és megnézik, emelkedtek-e az értékek, ha az IgM és az IgA értéke nőtt, akkor friss a fertőzés és kezelni kell. Olyan is előfordulhat, hogy magasak az értékek, de nem emelkednek, ez arra utal, hogy gyakran találkozol hordozó állatokkal, emiatt magas az ellenanyagok értéke a szervezetedben, de nem vagy friss fertőzött.


 Jövő héten megyek ultrahang vizsgálatra!!! Nagyon izgulok már!